listen live
ακούτε τώρα: 18.00-19.00

ΑΝΤί (Σπύρος Αλεξάκης)

listen live
ακούτε τώρα: 18.00-19.00

ΑΝΤί (Σπύρος Αλεξάκης)

ακολουθεί: 19:00-20:00

"Κορίτσια για Μπάλα" - Αντζελίνα Μαυράκη και Ειρήνη Άγα

e-radio logo

Κάστρο χωρίς τείχη γίνεται; [Photos,Video]

Τα τείχη στην τύχη τους.Για τα ελληνικά δεδομένα ένα πολύ σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο,που μαζί με την τάφρο πιάνει μια τεράστια έκταση στο κέντρο του Ηρακλείου.Θα μπορούσε να έχει όλων των ειδών τις χρήσεις,τελικά δεν έχει καμία ή σχεδόν καμία. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Πρέπει να πήγαινα στην 4η ή την 5η Δημοτικού ,σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αρκετά χρόνια πριν,τη δεκαετία του ’80 δηλαδή.
Όταν μας πήγαν οι δάσκαλοι μας να περπατήσουμε στην τάφρο των τειχών της πόλης του Ηρακλείου,που κανονικά και μέχρι πριν την ένωση με την Ελλάδα,λεγόταν από τους Ρωμιούς «Κάστρο»,από τους Τούρκους «Καντιγιέ» και από τους Δυτικούς «Καντί» ή «Κάντια».
Candia,Candie,Kandiye είναι τρεις ονομασίες που προέρχονταν από τον βυζαντινό «Χάνδακα»,που με τη σειρά του προέρχεται από το χαντάκι,την τάφρο που περιέβαλε τα διάφορα τείχη της πόλης,από εκείνα των Αράβων,μέχρι τα τελευταία που φτιάχτηκαν από τους Ενετούς σε διάφορες φάσεις μέχρι τον 17ο αιώνα,που η πόλη πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.
Έκτοτε άλλα τείχη καινούργια δεν φτιάχτηκαν,δεν υπήρχε και λόγος εξάλλου αφού είχε αλλάξει ο τρόπος πολέμου και δε θα χρησίμευαν σε τίποτα.

Όμως τα τείχη των Ενετών (αλλά και κομμάτια από τα παλιότερα τείχη) έμειναν και εδώ και έναν αιώνα περίπου υπάρχει η συζήτηση για το τι θα τα κάνουμε.
Θα τα αξιοποιήσουμε ή θα τα γκρεμίσουμε;
Προς το παρόν βέβαια και επειδή εδώ είναι Ελλάδα απλά το συζητάμε και κατά συνέπεια έχουμε αφήσει τα τείχη… στην τύχη τους.

[Photo: Η τάφρος των τειχών του Τρεβίζο (Ιταλία)]

Πολλά-πολλά χρόνια πριν,λοιπόν,για να επιστρέψω στην ιστορία της εισαγωγής,μικρά παιδάκια πήγαμε με τους δασκάλους μας στην τάφρο και περπατήσαμε από το Γεωπονικό κήπο μέχρι το Στάδιο Ελευθερίας  στη Χανιώπορτα.
Είδαμε τον χώρο,μετρήσαμε (!) και μετά μας έβαλαν να γράψουμε μια έκθεση με λίγα λόγια και πολλές ζωγραφιές για το πώς θα θέλαμε να διαμορφώνονταν όλη αυτή η έκταση,που λόγω μεγέθους (από την Πύλη Σαμπιονάρα μέχρι την Πύλη του Αγίου Ανδρέα είναι μερικά χιλιόμετρα) θα μπορούσε να λύσει μια σειρά από προβλήματα της πόλης,όπως το πάρκινγκ,τους χώρους πρασίνου και αναψυχής,άθλησης κ.ά.

[Photo: Athletic Sports British Camp -Candia.Από εδώ,από την τάφρο των τειχών, ξεκίνησε και το ποδόσφαιρο του Ηρακλείου,120 χρόνια πριν όταν την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας την περιοχή της έλεγχαν οι Εγγλέζοι.]

Για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι τι είχα προτείνει ακριβώς.
Δεν έχει και σημασία όμως γιατί ό,τι και να είχα προτείνει τα τείχη παραμένουν στην ίδια περίπου κατάσταση.
Αν εξαιρέσουμε τις Πύλες που έχουν ανακατασκευαστεί και είναι προσβάσιμες (κάποιες φορές) στους πολίτες και τους τουρίστες,ο χώρος πάνω στα τείχη έχει μείνει χύμα όπως ήταν και τότε.
Η τάφρος σε κάποια σημεία έχει πράσινο,σε άλλα είναι πάρκινγκ,κάπου αλλού έχει μερικά γήπεδα,ενώ υπάρχουν και σπίτια που θεωρητικά επί Χούντας είχαν γκρεμιστεί όλα ή σχεδόν.

Δε θα κάνουμε προτάσεις,για το πώς θα μπορούσε όλος αυτός ο χώρος,με την ιστορικότητα και τις ιδιαιτερότητες του να είχε διαμορφωθεί σωστά και να είναι σήμερα ό,τι καλύτερο έχει η πόλη του Ηρακλείου.
Βασικά ακόμη περιμένω την απάντηση για τις προτάσεις που είχαν καταθέσει στην…5η Δημοτικού.