listen live
ακούτε τώρα: 07:00-14:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

listen live
ακούτε τώρα: 07:00-14:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

ακολουθεί: 14:00 – 21:00

Athletic Live - (Μανώλης Θέμελης )

e-radio logo

Οι Κρητικοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη- 27/10/1912 [Photos,Video]

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου του 1912,το Τάγμα Κρητών μπαίνει πρώτο στην απελευθερωμένη από τους Οθωμανούς Θεσσαλονίκη.Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε έναν ελληνικό πόλεμο,στρατιώτες από ένα νησί που ενώθηκε με την Ελλάδα έναν χρόνο αργότερα και μέχρι το ’13 ήταν υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου;Ή μήπως δεν ήταν; Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Φωτογραφία:
Κρητική περίπολος στη Θεσσαλονίκη


Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν

Η Γαλλική «L’ illustration»

Κάτι άλλο προσελκύει κατά διαστήματα την προσοχή του πλήθους. Η διεύλευσις μιας περιπόλου Κρητών χωροφυλάκων, με την εθνικήν των στολήν, μπόττες, σαλβάρι, μικρόν χιτωνίοκον και ίσιον σκούφον (τόκα) τολμηρώς τοποθετημένον προς τα πλάγια επί της κεφαλής. Είναι ωραίοι άνδρες, μελαχρινοί, υψηλοί με βάδισμα σταθερόν… Η υπερηφάνεια φωτίζει τα μέτωπα των. Οποίον όνειρον δεν ζουν άλλωστε, αυτοί οι οποίοι επί τόσον μακρόν διάστημα υπήρξαν τα παίγνια των Τούρκων εις το δυστυχισμένον νησί των, με το να βλέπουν σήμερον ότι είναι επιφορτισμένοι να κρατούν την τάξιν εντός της Θεσσαλονίκης, την οποίαν απέσπασαν από τους Τούρκους και η οποία κατοικείται ακόμη από τόσους εκ των παλαιών κατακτητών της, οι οποίοι οφείλουν τώρα να τους υπακούουν! Η παρουσία αυτής της χωροφυλακής, η οποία δεν αστειεύεται, θα ησυχάση ίσως ολίγον τους Βουλγάρους στρατιώτας. Καθ’ εσπέραν αυτοί μεθούν υπερβολικών και κατόπιν δημιουργούν σκάνδαλα από παντού όπου διέρχονται.    
Η «ΠΡΩΙΝΗ» Θεσσαλονίκης:
    Οι Κρήτες Χωροφύλακες επιβάλλουσιν εξ ίσου το κράτος του Νόμου και εις τους πολίτας και εις τους αντάρτας και εις τους στρατιώτας, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, όλοι τους υπακούουν, εις όλους επιβάλλονται, διότι όλοι τους σέβονται και τους φοβούνται.    
Ο «ΧΡΟΝΟΣ» της Μόσχας:
    Δυστυχώς δεν έχουσιν όλα τα Κράτη, τους γενναίους και πειθαρχικούς άνδρας της Κρήτης δια να καταρτίσωσι Χωροφυλακήν.    

Η Ιστορία

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου του 1912 μπαίνει ο ελληνικός στρατός με πρώτο το τάγμα Κρητών και επικεφαλής τον Ιωάννη Αλεξάκη,στη Θεσσαλονίκη (Βλ.video 43:51).
Συγκίνηση,εθνική έπαρση αλλά και μερικά ερωτηματικά:
Τι δουλειά είχαν με τον ελληνικό στρατό οι Κρητικοί,το μακρινό 1912,την στιγμή που η Κρήτη ενώθηκε με το ελληνικό Βασίλειο το 1913,έναν χρόνο αργότερα δηλαδή.
Τότε την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων στη μεγαλόνησο είχαμε την Κρητική Πολιτεία,το γνωστό βραχύβιο κρητικό κράτος,με το δικό του Σύνταγμα,το δικό του νόμισμα (την κρητική δραχμή),τον δικό του στρατό (την κρητική Τζενταρμερία),τη δική του σημαία,εκείνη με το «τουρκάστερο»,που λένε και οι διάφοροι «ιστορικοί» του ίντερνετ.Κράτος ημιαυτόνομο αλλά όχι εξαρτημένο από τον Σουλτάνο,μόνο από τις τέσσερις «προστάτιδες δυνάμεις»:
Βρετανία,Γαλλία,Ρωσία,Ιταλία.

Άσχετα αν με βάση την επικρατούσα σήμερα άποψη ήταν ένα κρατίδιο υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου,
ο Σουλτάνος δεν είχε στρατό στο νησί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα,οπότε δεν είχε και καμία ουσιαστική εξουσία.

Απόδειξη η συμμετοχή των Κρητικών στους Βαλκανικούς Πολέμους εναντίον των Οθωμανών.
Προφανώς γιατί η Κρητική Πολιτεία δεν υπήρξε ένα κράτος που προέκυψε από την αυτονόμηση της Κρήτης από την Ελλάδα αλλά το αντίθετο,προέκυψε από την αυτονόμηση του νησιού από την Οθωμανική αυτοκρατορία,με προοπτική την ένωση του με την Ελλάδα.

Κατά τα άλλα η αναφορά μας σε εκείνη την ιστορική περίοδο της Κρήτης,δεν μπορεί να αποτελεί πράξη «προδοσίας» ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να σκέφτεται ο κάθε φαντασιόπληκτος ημιμαθής.
Τα χρώματα άσπρο-μπλε-κόκκινο της σημαίας της Πολιτείας βρισκόταν στις στολές των Κρητικών χωροφυλάκων που κράτησαν την τάξη στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Μακεδονία σε εποχές πολύ δύσκολες μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους,ο θυρεός και το έμβλημα το ίδιο στα καπέλα τους και στο αρχηγείο της χωροφυλακής (Βλ.φωτογραφίες)

Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας δεν είναι σύμβολο ανθελληνικό,ούτε φυσικά η Κρήτη είναι σε σύγκρουση με την ηπειρωτική Ελλάδα,δεν υπήρξε ποτέ,ούτε καν σε περιόδους δύσκολους,όπως εκείνη της Κατοχής,όταν άλλα μέρη της χώρας μας έφτιαξαν ανεξάρτητα κρατίδια (πριγκιπάτα) και έσφαζαν τους ελληνόφωνους των γύρω περιοχών.

Καλό είναι εμείς οι Κρητικοί να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας και οι υπόλοιποι Έλληνες να μη μας βλέπουν σαν εχθρούς,γιατί απλά δεν είμαστε.

[Στο 6:21 «Ήταν Κρητικοί στρατιώτες που ανήκαν στον ελληνικό στρατό που κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη.
Οι Κρητικοί στρατιώτες ήταν ντυμένοι διαφορετικά γιατί ήταν με την τοπική τους φορεσιά,που ακόμη και σήμερα στην Κρήτη ντύνονται έτσι»  … Λάθος.Στην κρητική φορεσιά δεν υπάρχει κόκκινο γιλέκο.Η φορεσιά των Κρητών που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη του 1913 ήταν η στολή της κρητικής χωροφυλακής.Μπλε-άσπρο-κόκκινο τα χρώματα της κρητικής σημαίας.]


 


[Αρχηγείο Κρητικής Χωροφυλακής Θεσσαλονίκη. Η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη αλλά το αστέρι φαίνεται καθαρά μέσα στον κύκλο.][Περίπολος στην παραλία]


[Έχοντας συλλάβει τον Αλ.Σχινά,δολοφόνο του βασιλιά Γεωργίου Α! ]


[Πάλι αυτό το «τουρκάστερο»][Κρήτες χωροφύλακες στο σημείο της δολοφονίας του Γεωργίου Α! στη Θεσσαλονίκη][Κρήτες χωροφύλακες με Ιταλούς Καραμπινιέρους αξιωματικούς]


[Στη Θεσσαλονίκη]


[Κρητικός χωροφύλακας στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε στρατιώτες της «Αντάντ» κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης,Θεσσαλονίκη]